Kehon oireilut & kipu blogikuva

Kehon oireilut & kipu

profileMilla Korpinen Jan 30, 2025

Kehon viestit

Onko sinulla erilaisia oireita tai kiputiloja tällä hetkellä kehossasi? Puretko hampaita yhteen yöllä tai päivän aikana? Onko hartiat aina korvissa? Selkää kolottaa, mutta ei hätää, otetaan särkylääkettä ja kyllä se sillä menee ohi. Onko sinun vaikea rauhoittua tai pysähtyä päivän aikana vai unen kanssa ongelmia? Hormonitoiminta ei toimi kunnolla, kuukautiskierto sekaisin ja todella kivuliaat kuukautiset?

STOP. Kehosi yrittää kertoa sinulle jotakin tärkeää. Se yrittää ensin pienemmillä oireilla kertoa, ”huomaathan minut?” Jos oireet vain ohittaa (mikä on erittäin ymmärrettävää ja yleistä nykyajan kiireisessä, hektisessä ja suorittavassa elämäntyylissä), joutuu keho lopulta sanomaan kovemmin ja pintaan tulee taas erilaisia oireita. Kenties kipu tulee myös enemmän kuvioihin tai erilaiset sairastelut & sairastelukierteet. Oletko pysähtynyt kehosi äärelle kuulemaan mitä se kaipaa? Kenties lepoa ja jouten oloa, myötätuntoa, hyväksyntää vai monipuolisempaa liikettä?

Tiedän, tämä voi olla haastavaa, koska useimmiten meidän keho & mieli yhteys on nykyelämässä katki ja ajattelemme enemmän mielellä kuin kuuntelemme kehoa. Itsekin vielä harjoittelen tätä! Olin hiljattain kipeänä melkein viikon ja mieleen tuli helposti erilaisia ajatuksia kuten ”eikö tämä voisi olla jo ohi? Kyllä nyt jo pitäisi olla kunnossa ja päästä takaisin töihin.” Ja jos vain makaan koko päivän sohvalla, olo tuntuu siltä, kuin olisi pitänyt tänään saada suoritettua jotakin. Tässä vaiheessa sanoin mielelleni STOP! Olen kipeänä ja kehoni tekee koko ajan valtavasti töitä parantuakseen. Luultavasti kehoni on yrittänyt kertoa levon tarpeestaan jo jokin aika sitten ennen kipeäksi tuloa ja kuormitusta on ollut liikaa palautumiseen nähden. Mutta nykyajassa on niin vaikeaa pysähtyä ennen kuin on pakko. I know, niin vaikeaa!

Keho on sinun puolellasi

Tiesitkö, että kehosi on sinun puolella? Kivun ja oireiden kautta keho yrittää kertoa, missä mättää ja mikä asia on epätasapainossa. Voisimmeko siis kääntää ajatustapaa sättimisestä ymmärtämiseen, keho ei tahallaan aiheuta kipua, vaan silloin jokin ei ole kunnossa. Kehosi tavoite on päästä aina homeostaasiin eli luonnolliseen tasapainoon & hyvinvointiin.

... ja tämä on myös vyöhyketerapian tavoite. Vyöhyketerapiassa minun tarkoitus on olla katalysaattorina auttamassa kehoa pääsemään tasapainoon ja parantamaan itse itsensä. Ja tottakai, samalla hoito on erittäin rentouttava, joten osa stressistäsikin voi jäädä jo hoitopöydälle!

Ennaltaehkäisy on myös todella tärkeää hyvinvoinnin näkökulmasta. Mitä jos kehosi ei tarvitsisi huutaa oireista, vaan heti kun tulee pienikin oire tai jopa silloin kun kaikki on hyvin, hoidattaisit kehoasi säännöllisesti?

Tämä pätee myös vauvojen kohdalla! Heti kun ilmaantuu pienikin oire, oli se sitten vatsavaivoja, ihottumaa, imuotteen vaikeuksia heti vastasyntyneenä tai vähän isommalla vauvalla kääntymisen vaikeutta kummallekin puolelle, tulkaa ihmeessä vauvavyöhyketerapiaan, mieluummin ennemmin kuin myöhemmin! Oireen päälle tulee usein seuraava oire ja seuraava, jolloin vyyhdin purkamiseen luultavasti tarvitaan enemmän aikaa sekä hoitokertoja. Joten mitä aikaisemmin hoitojen pariin löytää, sitä nopeammin keho saadaan palautettua tasapainoon. Tämä pätee niin vauvoihin kuin aikuisiin.

Kehohoidot

Erilaisia kehohoitoja on nykyään todella paljon valittavana ja jokainen saa valita kehohoidoista itselleen sopivimman! Oli se sitten osteopatia, klassinen hieronta, energiahoito, naprapatia tms. On hyvä, että nykyään on niin paljon tapoja, miten kehoaan voi hoidattaa ja itsekin käytän eri tilanteissa eri hoitomuotoja. 😊 Toki suosittelen kokeilemaan myös vyöhyketerapiaa, jos et ole jo aiemmin kokeillut - saatat yllättyä sen vaikutuksista, niin fyysisesti kuin myös mielen tasolla!

Pysähtymisen tärkeys

Ja muistutus itselleni sekä kaikille meille: Huolehditaanhan kehoistamme sekä mielestämme mahdollisimman hyvin? Joka päivä voi myös esimerkiksi pitää pienen hengityshetken ja kuunnella kehon tilaa sekä kysyä itseltään ”mitä tarvitsisin juuri nyt?” Tai jos kehossasi on kiputiloja ”Mitä tarvitsisin juuri nyt, että minulla olisi parempi olla?”. Keho usein kertoo tarpeistaan, kunhan sen äärelle pysähdytään.